Με καθυστέρηση 35 χρόνων αναρτώνται σήµερα οι πρώτοι δασικοί χάρτες για τον Μαραθώνα, την Παλαιά και τη Νέα Πεντέλη.
Οπως επισηµάνθηκε χθες, κατά τη διάρκεια παρουσίασης των πρώτων δασικών χαρτών, 3.231
στρέµµατα άλλαξαν χρήση στον Μαραθώνα από το1945 έως σήµερα. Το ίδιο διάστηµα άλλαξαν χρήση 506 στρέµµατα στην Παλαιά Πεντέληκαι 27 στρέµµατα στη Νέα Πεντέλη. Συνολικά και στις τρεις περιοχές χάθηκε δάσος 3.764 στρεµµάτων.
Με τους δασικούς χάρτες το υπουργείο Περιβάλλοντος επιχειρεί... στενό µαρκάρισµα στους αυθαίρετους οικισµούς που ξεφυτρώνουν µέσα στα δάση, περιορίζοντας µε την καταγραφή τού εναποµείναντος πρασίνου τη δυνατότητα επέκτασής τους. «Στόχος είναι να προστατέψουµε τις δασικές εκτάσεις που αν δεν είχαµε τους δασικούς χάρτες θα γίνονταν αυθαίρετα», τόνισε χαρακτηριστικά η υπουργός ΠεριβάλλοντοςΤίνα Μπιρµπίλη.
Οπως διευκρινίστηκε χθες, οι όποιες αντιρρήσεις θα αφορούν αποκλειστικά τον χαρακτήρα της εµφανιζόµενης έκτασης στον χάρτη και όχι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της. Οποιοι έχουν αντιρρήσεις θα πρέπει µέσα σε 45 µέρες (65 για τους κατοίκους του εξωτερικού) να υποβάλουν τις ενστάσεις τους. Αυτές θα εξετάζονται µέσα σε διάστηµα 4 µηνών από την κατάθεσή τουςαπό τριµελείς Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων.
Οπως αναφέρθηκε, σήµερα καταρτίζονται 113 δασικοί χάρτες σε όλη τη χώρα από τους οποίους οι 64 βρίσκονται στη φάση της θεώρησης – είναι το στάδιο πριν από την ανάρτηση. Για την Αττική µέσα στους επόµενους δύο µήνες αναµένεταινα έχει ολοκληρωθεί η θεώρηση των δασικών χαρτών για την Κηφισιά, τη ∆ροσιά, τη Σταµάτα και τη Φυλή. Για την υπόλοιπη χώρα έως τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί η ανάρτηση για τον Βόλο, την Ηλεία, τον Εβρο, την Καβάλα και τη ∆ράµα. Για τη σύνταξη των δασικών χαρτών χρησιµοποιούνται οι αεροφωτογραφίες τού 1945 – σε συνδυασµό µε αυτές του 1937, του 1938 και του 1939. Η υπουργός Περιβάλλοντος δεν άνοιξε χθες τα χαρτιά της σχετικά µε το τι µέτρα προτίθεται να πάρει για τους αυθαίρετους οικισµούς και τα µεµονωµένα αυθαίρετα. «Υπάρχει η νοµοθεσία», περιορίστηκε να πει. Παραδέχεται ωστόσο ότι κάποιοι µπορούν να αδικηθούν. «Μπορεί κάποιοι πράγµατι να αδικούνται. Ακριβώς γι’ αυτό δώσαµε προτεραιότητα και στην ενηµέρωση όλων τωνενδιαφεροµένων, αλλά και στη δηµιουργία µηχανισµού στον οποίο µπορούν να καταφύγουν όσοι αισθάνονται ότι αδικούνται», τόνισε.
ANTΙΔΡΆςεις. Τον περασµένο Ιούλιο η υπουργός Περιβάλλοντος είχε προαναγγείλει ότι έως το τέλος του χρόνου θαέχουν αναρτηθεί οι δασικοίχάρτες σε 9περιοχές της Αττικής. Χθες, παραδέχτηκε ότι οι αντιδράσεις, τα συµφέροντα και τα εµπόδια που συνάντησε η όλη διαδικασίαείναι µεγάλα γι’ αυτό και αναρτώνται –σε αυτή τη φάση – οι χάρτες για τις 3 περιοχές. «Με τους δασικούς χάρτες βάζουµε τέλος στην ασάφεια, την αδράνεια και τη συναλλαγή γύρω από τα δά ση», ανέφερε. Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Θάνος Μωραΐτης τόνισε ότι «δεν ξεκινάµε τυχαία από την Αττική. Και ξεκινάµε από εκεί πουµπροστά στα µάτια όλων κατέρρευσε κάθεέννοια νοµιµότητας καιαξιοπρέπειες της Πολιτείας. Από εκεί που βρίσκονται τα πιο ισχυρά συµφέροντα γύρω από τις δασικές εκτάσεις, αλλά και οι πιο εκτεταµένεςκαταπατήσεις δηµόσιας περιουσίας».
Η ανάρτηση των πρώτων δασικών χαρτών έχει προκαλέσει... πονοκέφαλο στον ∆ήµο Πεντέλης. Ο δήµαρχος της περιοχής ∆ηµήτρης Στεργίου - Καψάλης διαµαρτύρεται ότι οικισµοί – όπως η Γκορζέζα – και η κεντρική πλατεία της Πεντέλης,που κατά το µεγαλύτερο τµήµα τους βρίσκονται στο Σχέδιο Πόλης, εµφανίζονται ως δασικές περιοχές.
Χθες, έγινε γνωστό ότι οι 120 κλήροι που παραχωρήθηκαν το 1955από το υπουργείο Γεωργίας θα αντιµετωπιστούν ως εντός σχεδίου περιοχή υπό την προϋπόθεση ότι οι ενδιαφερόµενοι θα προσκοµίσουν τα παραχωρητήρια τού 1955 των Γεωργοκτηνοτρόφων.
Οι χάρτες δείχνουν τον χαρακτήρα της έκτασης και όχι σε ποιον ανήκει
Τίνα Μπιρµπίλη
«Με τους δασικούς χάρτες βάζουµε τέλος στην ασάφεια, την αδράνεια και τη συναλλαγή γύρω από τα δάση. λέµε τέλος στον φαύλο κύκλο µιας νόµιµης ή µη συναλλαγής, η οποία δεν έβγαζε πουθενά και δηµιουργούσε µεγάλα αναπτυξη
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4625813
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!