Το ενδεχόμενο απαγόρευσης εισαγωγής ψαριών και θαλασσινών από τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία άφησε ανοιχτό η Ρωσία υπό το φόβο πιθανής μόλυνσής τους με ραδιενέργεια, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του οργανισμού ασφάλειας των τροφίμων της...


 χώρας.
Όπως τόνισε ο επικεφαλής της Rosselkhoznadzor, Σεργκέι Ντάνκβερτ, στο πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass, η Ρωσία εξετάζει την κατάσταση σε 300 ιαπωνικά εργοστάσια επεξεργασίας ψαριών στη ζώνη κινδύνου και είναι πιθανόν να περιορίσει σύντομα τις εισαγωγές από περισσότερα από 200 εξ αυτών. Ο Ρώσος εκπρόσωπος του οργανισμού ασφαλείας των τροφίμων δεν παρέβλεψε να διευκρινίσει ότι η χώρα του εισήγαγε 57.000 τόνους ψαριών και θαλασσινών από την Ιαπωνία τον περασμένο χρόνο κάτι που σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας αντιστοχεί στο 1% των ιαπωνικών εξαγωγών.

Σημειώνεται ότι η Ιαπωνία έχει ήδη σταματήσει τις εξαγωγές λαχανικών και γάλακτος από τις περιοχές κοντά στους αντιδραστήρες της Φουκουσίμα στα βορειοανατολικά της χώρας.

Ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Radon, της ρωσικής εταιρείας που ειδικεύεται στην ανίχνευση και την αντιμετώπιση της ραδιενέργειας, τα ίχνη ραδιενέργειας που ανιχνεύθηκαν στη Μόσχα από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα δεν αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

"Από τις 23 Μαρτίου, καταγράψαμε ραδιενέργεια τα χαρακτηριστικά της οποίας συμπίπτουν με τη ραδιενέργεια που διαρρέει σε συνθήκες πυρηνικού ατυχήματος", είπε.

Πρόκειται για ιώδιο-131, καίσιο-134, καίσιο 137 και τελούριο-132, διευκρίνισε ο αναπληρωτής διευθυντής της εταιρείαςΟλεγκ Πόλσκι και συμπλήρωσε πως τα επίπεδα δεν είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο

enet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top