να προσδιορίσει μέχρι τις 4 Μαΐου, που καταφθάνει στην Αθήνα το πρώτο κλιμάκιο της τρόικας, τα πρόσθετα μέτρα για το 2011.
Η κυβέρνηση οριοθετεί το ύψος των απαιτούμενων μέτρων στα 3 δισ. ευρώ τονίζοντας ότι κατά κύριο λόγο θα αφορούν στην περιστολή των δαπανών, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, ΔΝΤ και ΕΕ θεωρούν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για τη μείωση του ελλείμματος στο 7,4% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους.
Τα νέα μέτρα θα έλθουν για να καλύψουν αφενός την ανοδική αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 και αφετέρου τις αστοχίες στην εκτέλεση του προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο του έτους.
Σήμερα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ανακοινώνει την τελική της ετυμηγορία για το ύψος του περσινού ελλείμματος και, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό διαμορφώνεται μεταξύ 10,3% και 10,5% του ΑΕΠ, κάτι που σημαίνει ότι η φετινή δημοσιονομική προσαρμογή ξεκινάει από υψηλότερη βάση κατά 2 δισ. ευρώ τουλάχιστον.
Εξάλλου μέχρι τα τέλη Μαρτίου η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού έφθασε στα 1,5 δισ. ευρώ. Ετσι η κυβέρνηση μέσα στις επόμενες οκτώ ημέρες θα πρέπει να καταλήξει για την τελική δέσμη των μέτρων, παρουσιάζοντας στην τρόικα τους στόχους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύνδεση των κοινωνικών επιδομάτων με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα γίνει άμεσα και παράλληλα σχεδιάζεται μεταξύ των άλλων μείωση υπερωριών, ψαλίδισμα επιχορηγήσεων, περικοπές σε πρόσθετες αμοιβές σε υψηλόμισθους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ, κόψιμο δαπανών και κατάργηση φορέων.
Στο μέτωπο των εσόδων, πέρα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης σε χυμούς, εμφιαλωμένο νερό και φυσικό αέριο, στην αύξηση των τελών κυκλοφορίας και αν παραστεί ανάγκη και σε μετάταξη αγαθών και υπηρεσιών από τον μεσαίο συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό συντελεστή 23%.
Το τελικό σχέδιο για τα πρόσθετα μέτρα, αφού γίνουν και οι... συνήθεις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας, θα περιληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο που θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση στις 15 Μαΐου.
ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ
«Θολό» τοπίο για τα 23 δισ. την περίοδο 2012-2015
«Θολό» είναι ακόμη το τοπίο όσον αφορά τις παρεμβάσεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής για την εξεύρεση 23 δισ. ευρώ μεταξύ 2012 και 2015.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τρόικα δεν έχουν μείνει ικανοποιημένοι από τις αρχικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, με το σκεπτικό ότι αυτές ήταν γενικού χαρακτήρα, χωρίς σαφή εξειδίκευση και αναφορά σε επιμέρους μέτρα.
Σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον θεωρούν πρωταρχικής σημασίας την επιτυχή υλοποίηση του Πλαισίου, καθώς θα οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 5,5% του ΑΕΠ από το 2014 και συνεπακόλουθα σε μείωση του δημόσιου χρέους, που είναι και το ζητούμενο.
Σύνθετο εγχείρημα
Η απάντηση που δίνεται από το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά σύνθετο εγχείρημα, το οποίο θα εξειδικευτεί μέχρι τις 15 Μαΐου, αφού προηγουμένους συζητηθούν και οι παρατηρήσεις της τρόικας. Η δημοσιονομική προσπάθεια από το 2012 μέχρι και το 2015 θα βασιστεί κατά τα δύο τρίτα στο σκέλος των δαπανών.
Δηλαδή ο στόχος που έχει τεθεί είναι να περιοριστούν οι κρατικές δαπάνες κατά 14,5 δισ. ευρώ. Στο σκέλος των εσόδων προβλέπεται αύξηση κατά 8,5 δισ. ευρώ.
Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας (στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο προβλέπεται ότι από το 2012 θα έχουμε θετικό ρυθμό ανάπτυξης) θα παίξει αποφασιστικό ρόλο στην τόνωση των φορολογικών εσόδων.
ΑΠΟ ΦΕΤΟΣ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ
Σύνδεση επιδομάτων με εισοδηματικά - περιουσιακά κριτήρια
Από φέτος θα συνδεθεί η χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, που βάσει μνημονίου θα ετίθετο σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2012.
Αυτό σημαίνει ότι θα μειωθεί δραστικά ο αριθμός των δικαιούχων τους και υπολογίζεται ότι μέχρι τέλος του έτους θα εξοικονομηθούν 500 με 600 εκατ. ευρώ. Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας ψάχνουν κωδικό προς κωδικό τις δαπάνες για τα κοινωνικά επιδόματα (ανεργίας, πολυτεκνικό, επίδομα τρίτου παιδιού, ισόβια σύνταξη για πολύτεκνες μητέρες, φοιτητικό αλλά και το ΕΚΑΣ), προκειμένου να παρουσιάσουν στην τρόικα ένα αξιόπιστο σχέδιο περικοπών.
Οι δικαιούχοι των επιδομάτων θα προκύπτουν αφού συνυπολογιστεί το εισόδημα που δηλώνουν στην εφορία αλλά και τα τεκμήρια διαβίωσης (αυτοκίνητα, σπίτια κ.ά.). Επίσης, για τον πληρέστερο έλεγχο η κυβέρνηση θα δημιουργήσει ενιαίο φορέα παροχής κοινωνικών παροχών προκειμένου, όπως σημειώνουν στο οικονομικό επιτελείο, να επιτευχθεί καλύτερη στόχευση και να ενισχύονται οι κοινωνικές ομάδες που έχουν πραγματική ανάγκη.
Επίσης, στο μέτωπο των κρατικών δαπανών έχει διαπιστωθεί ότι κατά τη διάρκεια του 2010 αλλά και φέτος δεν έχουν εφαρμοστεί στην πράξη οι μειώσεις των πρόσθετων παροχών, κυρίως στις ΔΕΚΟ και τους υπόλοιπους φορείς της γενικής κυβέρνησης.
Ετσι σχεδιάζεται «ψαλίδισμα» σε πλασματικές υπερωρίες , μετακινήσεις εκτός έδρας, νυχτερινά, συμμετοχές σε επιτροπές, ομάδες εργασίας, συμβούλια κ.ά. Επιπλέον προωθείται η άμεση κατάργηση φορέων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό (πρεσβείες, προξενεία, γραφεία Τύπου κ.ά.).
Ηδη έχουν εξαγγελθεί οι συγχωνεύσεις εφοριών και η μείωση του αριθμού των αστυνομικών τμημάτων. Στις αμυντικές δαπάνες έχει ληφθεί η απόφαση για μείωση του αριθμού των στρατοπέδων και περικοπές στα εξοπλιστικά προγράμματα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!