Αμερικανικό δικαστήριο “φρέναρε” την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Google και των εκδοτών και συγγραφέων για την ψηφιοποίηση και online δημοσίευση εκατομμυρίων βιβλίων, κρίνοντας ότι η εταιρεία θα αποκτήσει υπερβολικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Η...
Google έχει ήδη ψηφιοποιήσει εκατομμύρια βιβλία και τα έχει καταστήσει διαθέσιμα στο διαδίκτυο, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της eBooks, αποσκοπώντας να γίνει η μεγαλύτερη ηλεκτρονική βιβλιοθήκη στον κόσμο. Ωστόσο δικαστήριο της Νέας Υόρκης, ύστερα από ένα χρόνο ερευνών, αποφάσισε ότι η συμφωνία με τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη σχετικά με τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, παρέχει στην εταιρία "υπερβολικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα".

Η Google μετά από πολυετείς διαμάχες, έκλεισε το 2008 συμφωνία διακανονισμού με τις ενώσεις των Αμερικανών εκδοτών και συγγραφέων και θα συνέχιζε έτσι να ψηφιοποιεί βιβλία και να πωλεί την ηλεκτρονική πρόσβαση σε αυτά, έναντι 125 εκατ. δολαρίων για τα πνευματικά δικαιώματα (copyright) κάθε χρόνο στους δικαιούχους.

Ωστόσο, το πρόβλημα προέκυψε με πολλά ήδη ψηφιοποιημένα έργα για τα οποία δεν είχε καταστεί δυνατό να προσδιοριστεί κάποιος δικαιούχος.

Η δικαστική απόφαση επέκρινε το δικαίωμα της εταιρείας “να εκμεταλλεύεται ολόκληρα βιβλία χωρίς την άδεια των κατόχων του copyright”. Άφησε ωστόσο ανοιχτή την προοπτική για την Google, τους εκδότες και τους συγγραφείς να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ήδη οι ενώσεις των συγγραφέων και εκδοτών δήλωσαν ότι θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μια νέα συμφωνία με την εταιρία.

«Σαφώς απογοητευτική», χαρακτήρισε την απόφαση η Google. Η εταιρία και οι υποστηρικτές της επιμένουν ότι η συμφωνία θα καθιστούσε προσβάσιμα στο ευρύ κοινό εκατομμύρια σπάνια και εκτός κυκλοφορίας βιβλία, δημιουργώντας παράλληλα μια νέα πηγή εσόδων για πολλούς από τους δημιουργούς ή τους απογόνους τους.

Η υπηρεσία Google eBookstore έχει ήδη ψηφιοποιήσει από το 2004 περίπου 15 εκατ. βιβλία, προερχόμενα από τουλάχιστον 100 χώρες.



http://fimotro.blogspot.com/2011/03/nomika-e-google.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top