Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε σήμερα ότι κλείνουν άμεσα και για τρεις μήνες και οι επτά πυρηνικοί σταθμοί που τέθηκαν σε λειτουργία στη Γερμανία πριν από το 1980.... «Θα πραγματοποιηθεί έλεγχος ασφαλείας σε όλους τους αντιδραστήρες της Γερμανίας», τόνισε η καγκελάριος σε συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε ότι σε όλα τα ζητήματα ασφαλείας θα δοθεί απάντηση ως τις 15 Ιουνίου. Η Μέρκελ δεν διευκρίνισε πότε θα κλείσουν οι απηρχαιωμένοι πυρηνικοί σταθμοί της χώρας.

Οι επτά πυρηνικοί αντιδραστήρες που λειτουργούν στη Γερμανία πριν από τα τέλη του 1980 βρίσκονται: ένας στο Σλέσβιχ-Χολστάιν, ένας στην Κάτω Σαξωνία, δύο στην Έσση, δύο στη Βάδη-Βιρτεμβέργη και ένας στη Βαυαρία.

Ο γερμανός υπουργός Περιβάλλοντος Νόρμπερτ Ρέντγκεν δήλωσε ότι δεν είναι σαφές εάν όλοι οι πυρηνικοί σταθμοί που θα κλείσουν για τρεις μήνες θα παραμείνουν κλειστοί και μετά.

Προγηουμένως, η γερμανίδα καγκελάριος είχε δεχθεί πυρά από την αντιπολίτευση, μετά την απόφασή της να «παγώσει» την παράταση ζωής των πυρηνικών εργοστασίων της χώρας υπό το βάρος της καταστροφής στην Ιαπωνία.

Η αντιπολίτευση κατηγόρησε την καγκελάριο για «φθηνή δημαγωγία» εν όψει των εκλογών στα κρατίδια, την ώρα όμως που πολλές άλλες χώρες, από την Ελβετία μέχρι την Ινδία και την Τουρκία, αναθεωρούν την πολιτική τους στο θέμα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικούς σταθμούς.

Στη Γερμανία, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 70% των κατοίκων αντιτίθεται στην πυρηνική ενέργεια. Περίπου 40.000 άνθρωποι σχημάτισαν το Σάββατο μια ανθρώπινη αλυσίδα κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο Νεκαρβεστάιμ, έξω από τη Στουτγάρδη, για να διαμαρτυρηθούν για την κυβερνητική πολιτική.

«Το ατύχημα στην Ιαπωνία μπορεί να οδηγήσει σε μείζονα αναθεώρηση της πολιτικής της Ευρώπης», δήλωσε ο Χένρικ Πάουλιτς από την Οργάνωση Διεθνών Φυσικών για την Αποτροπή του Πυρηνικού Πολέμου. «Οι κυβερνήσεις δεν έχουν μιλήσει με ειλικρίνεια για τα επίπεδα ασφαλείας του τομέα της πυρηνικής ενέργειας».

Βρετανοί, Γάλλοι και Γερμανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν το Σαββατοκύριακο να διαβεβαιώσουν την κοινή γνώμη ότι δυστυχήματα σαν κι αυτό της Ιαπωνίας δεν μπορεί να συμβούν στις χώρες τους, ή οπουδήποτε στην Ευρώπη, λόγω της γεωλογίας του εδάφους.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ έλαβε πρόσφατα την επίμαχη απόφαση να παρατείνει τη ζωή των 17 πυρηνικών εργοστασίων της χώρας κατά 12 χρόνια. Τώρα αντιμετωπίζει πιέσεις να αναθεωρήσει την απόφαση αυτή. Η διαδήλωση του Σαββάτου έγινε στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, όπου το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα θα δώσει μάχη σε δύο εβδομάδες.

«Γνωρίζουμε πόσο ασφαλή είναι τα εργοστάσιά μας, όπως γνωρίζουμε ότι δεν αντιμετωπίζουμε απειλή από σεισμό ή τσουνάμι», δήλωσε η Μέρκελ μετά την έκτακτη σύσκεψη που έκανε το Σάββατο με ορισμένους υπουργούς, περιλαμβανομένου του υπουργού Περιβάλλοντος Νόρμπερτ Ρέτγκεν. «Θα αποκομίσουμε και θα αναλύσουμε τα διδάγματα από τα γεγονότα της Ιαπωνίας».

Ο Ρέτγκεν, που έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις του για την πυρηνική ενέργεια, δήλωσε στην τηλεόραση ότι το νέο πυρηνικό δυστύχημα σημειώθηκε σε μια χώρα με πολύ υψηλά κριτήρια ασφαλείας. «Αυτός είναι ο λόγος που λαμβάνουμε το ζήτημα τόσο σοβαρά υπόψη μας. Το θεμελιώδες ερώτημα είναι κατά πόσον μπορούμε να προφυλαχθούμε απ'Αόλους τους κινδύνους, και αυτό θα μελετήσουμε».

Η αντιπολίτευση όμως αξιοποίησε την κρίση για να επιτεθεί τόσο στην κυβέρνηση όσο και στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενεργείας, που «προώθησε την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων ακόμη και σε περιοχές όπου γίνονται πόλεμοι. Αυτό πρέπει να σταματήσει».

Στην ανατολική Ευρώπη, οι κυβερνήσεις δεν αντέδρασαν με ενιαίο τρόπο στο ατύχημα. Ο πολωνός πρωθυπουργός βεβαίωσε ότι τα εργοστάσια στη χώρα του θα κατασκευαστούν με κριτήριο τη μέγιστη ασφάλεια, προσθέτοντας ότι στην Πολωνία δεν υπάρχει έντονη σεισμική δραστηριότητα.

Στην πυρηνική ενέργεια έχουν στραφεί επίσης η Λιθουανία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Σλοβακία και η Ρουμανία. Αλλά οι αποφάσεις εκεί καθυστερούν λόγω του ανταγωνισμού μεταξύ ρωσικών, γαλλικών και αμερικανικών εταιρειών για το ποιος θα κατασκευάσει τους αντιδραστήρες.

tovima.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top