Από μαθηματική άποψη το «πέτρα, ψαλίδι, χαρτί» είναι μια συνάρτηση η οποία είναι γνωστή ως μη μεταβατική σχέση γιατί δημιουργεί έναν κύκλο επιλογών ο οποίος δεν έχει αρχή και τέλος..








και δεν υπακούει στις καθιερωμένες αντιλήψεις της ιεραρχίας...
Παρ΄ ότι κάθε επιλογή είναι καλύτερη από κάποια άλλη, είναι αδύνατον να προσδιοριστεί ποια είναι η «άριστη». Για τον λόγο αυτόν το παιχνίδι είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τους μαθηματικούς, οι οποίοι έχουν ασχοληθεί διεξοδικά με την εξεύρεση της καλύτερης τακτικής για τη νίκη.


Σύμφωνα με τη θεωρία των παιγνίων, η καλύτερη στρατηγική είναι μία: Κάντε τις επιλογές σας τυχαία. Αν ο αντίπαλος δεν μπορεί να μαντέψει την επόμενη κίνησή σας, δεν είναι σε θέση να αναπτύξει μια στρατηγική εναντίον σας. Αν και ακούγεται εύκολο, αυτό δεν είναι απλό, ακόμη και για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Αν θέλετε να κερδίσετε, οι ειδικοί συμβουλεύουν να σκέπτεστε. Ειδικά όταν το παιχνίδι είναι μεταξύ ανθρώπων, όσο και αν προσπαθήσουν οι δύο αντίπαλοι, το βέβαιον είναι ότι θα εμφανιστούν πρότυπα. Προσπαθήστε να τα εντοπίσετε ώστε να προκαταλάβετε τον αντίπαλό σας.


Δεύτερη συμβουλή είναι να μην ξεκινάτε με πρώτη κίνηση την πέτρα- είναι η πιο συνηθισμένη, ειδικά για τους αρχαρίους. Καλύτερη επιλογή είναι το χαρτί αν ο αντίπαλος είναι αρχάριος ή, αν είναι πιο προχωρημένος, το ψαλίδι. Χρησιμοποιήστε την τεχνική της «διπλής μπλόφας»: ανακοινώστε την επόμενη κίνησή σας και τηρήστε την- ο αντίπαλος δεν θα σας έχει πιστέψει, οπότε δεν θα έχει κάνει την κίνηση που θα τη νικούσε.


Σε περίπτωση που «μπλοκάρετε» κάντε την κίνηση που θα κέρδιζε την προηγούμενη κίνηση του αντιπάλου σας: κάποια υποσυνείδητη λειτουργία φαίνεται να κάνει τους παίκτες- ιδιαίτερα όσους δεν έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους- να «στοχεύουν» στην κίνηση που θα νικούσε την προηγούμενη κίνησή τους. Αν όλα τα άλλα αποτύχουν, ο κανόνας είναι «προτιμάτε το χαρτί»: οι στατιστικές δείχνουν ότι η πέτρα παρουσιάζεται πολύ πιο συχνά από ό,τι υπαγορεύουν οι παράγοντες του τυχαίου.


Αν οι διαφωνίες σχετικά με το πρόγραμμα της τηλεόρασης που θα παρακολουθήσετε ή το εστιατόριο που θα προτιμήσετε είναι συχνές στη συντροφιά σας, τώρα έχετε τη λύση. Μελετήστε τους κανόνες, κάντε λίγη εξάσκηση με έναν online αντίπαλο και ύστερα, με το πιο αθώο ύφος του κόσμου, κάντε την πρόταση: Να το παίξουμε στο «πέτρα, ψαλίδι, χαρτί»;


Πηγή: Βήμα, Mathcom.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top