Ο σεισμός και το τσουνάμι που έπληξαν τη βορειοανατολική... Ιαπωνία προκάλεσαν το θάνατο 288 ανθρώπων, ενώ αγνοείται η τύχη 349, σύμφωνα με νεώτερο προσωρινό απολογισμό της αστυνομίας. Οι αρχές γνωστοποίησαν επίσης ότι υπάρχουν πολλές εκατοντάδες τραυματίες. Εκτός των 88 ατόμων, ο θάνατος των οποίων επιβεβαιώθηκε σε διάφορες περιοχές του βορείου και του ανατολικού τμήματος της Ιαπωνίας, 200 ως 300 πτώματα βρέθηκαν σε ακτή της Σεντάι, στην βορειοανατολική νομαρχία Μιγιάγκι. Πρόκειται για έναν πολύ προσωρινό απολογισμό, καθώς είναι πολύ δύσκολη η συγκέντρωση των σχετικών στοιχείων λόγω του μεγάλου αριθμού των περιοχών που έχουν πληγεί, σημείωσε η αστυνομία.

"Οι ζημιές είναι τόσο μεγάλες που χρειάζεται πολύς χρόνος για να συγκεντρωθούν τα διάφορα στοιχεία", δήλωσε υπεύθυνος της αστυνομίας.

Σύμφωνα με το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK, ο αριθμός των νεκρών φέρεται ότι είναι πολύ υψηλότερος, καθώς αγνοείται επίσης η τύχη αγνώστου αριθμού επιβατών ενός τρένου της γραμμής Σενσέκι --η οποία συνδέει τις πόλεις Σεντάι και Ισινομάκι-- το οποίο βρισκόταν κοντά στο σταθμό του Νομπίρου όταν την περιοχή σάρρωσε ένα κύμα ύψους δέκα μέτρων, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, το οποίο επικαλείται την αστυνομία.

Το παλιρροϊκό αυτό κύμα ακολούθησε τον πιο ισχυρό σεισμό που έχει σημειωθεί ποτέ στην Ιαπωνία, ο οποίος ήταν μεςγέθους 8,9 βαθμών, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS).

Παράλληλα φωτιές μήκους αρκετών χιλιομέτρων μαίνονται σήμερα σε μεγάλα τμήματα της πόλης Κεσενούμα, η οποία βρίσκεται επίσης στη Μιγιάγκι, τη χειρότερα πληγείσα νομαρχία από το σεισμό, στη βορειοανατολική Ιαπωνία.

Εικόνες που μεταδόθηκαν από το NHK και είχαν ληφθεί από στρατιωτικό αεροσκάφος απεικονίζουν σπίτια και άλλα κτήρια να καίγονται στην πόλη, που έχει πληθυσμό 74.000 κατοίκους.

Την ίδια στιγμή ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε σήμερα ότι ο ΟΗΕ θα κάνει "ο,τιδήποτε μπορεί" για να βοηθήσει την Ιαπωνία μετά το σεισμό.

"Ο κόσμος έχει συγκλονιστεί και θλιβεί από τις εικόνες που είδαμε από την Ιαπωνία σήμερα το πρωί", δήλωσε ο Μπαν, σημειώνοντας ότι "εμείς θα κάνουμε ο,τιδήποτε μπορούμε σε αυτήν την πολύ δύσκολη ώρα".

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προσέθεσε ότι ο διεθνής οργανισμός θα παρατηρεί στενά τις εξελίξεις κατά τη διάρκεια της ημέρας και είναι προετοιμασμένος να προσφέρει οποιαδήποτε ανθρωπιστική βοήθεια χρειαστεί η Ιαπωνία.


tnsite

Διαβάστε περισσότερα: 24ωρο: Τουλάχιστον 288 οι νεκροί http://24wro.blogspot.com/2011/03/288.html#ixzz1GJKWgXac

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top