Η διεκδίκηση από τη Θεσσαλονίκη της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας, το 2014, αυτήν τη φορά δεν είναι ζήτημα μιας ομάδας που συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών. Για το σχεδιασμό της τελικής πρότασης, που θα παραδοθεί στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας, «επιστρατεύτηκαν» περισσότερες από σαράντα εθελοντικές οργανώσεις, πρωτοβουλίες ή ακόμη και απλοί δημότες, με όπλο τα νιάτα και τη φρεσκάδα τους. Δέχτηκαν πρόσκληση από το δήμο Θεσσαλονίκης να βάλουν το δικό τους λιθαράκι, για μία πόλη όπως την φαντάζονται. Μία Θεσσαλονίκη που δε θα έχει καμία σχέση με το «συντηρητικό φάντασμα του παρελθόντος», όπως τη χαρακτηρίζουν οι ίδιοι οι εθελοντές. «Παιδιά εν δράσει», «Zoltan Tribe», «Rastavibe», «Σφήνα» και δεκάδες άλλες πρωτοβουλίες, που προέρχονται από πολλούς και διαφορετικούς χώρους, με συντονίστρια την αντιδήμαρχο Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντών, Μαρία Πασχαλίδου, χαράζουν το δικό τους δρόμο, για ένα σχέδιο που ακόμη και αν δε φέρει την πολυπόθητη νίκη σίγουρα θα αναμορφώσει την πολιτιστική και αισθητική εικόνα της συμπρωτεύουσας. «Η Θεσσαλονίκη διαθέτει ένα κίνημα νεολαίας το οποίο οφείλουμε να αναδείξουμε, προκειμένου να αναδείξουμε και μια άλλη πτυχή της πόλης. Πρέπει να πάψουμε να είμαστε μόνο η πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Πρέπει να προσπαθήσουμε να αναδείξουμε και το κοινωνικό προφίλ μας», αναφέρει στον «ΑτΚ» η Μαρία Πασχαλίδου. Η αντιδήμαρχος τονίζει ότι πρόκειται για μία καθαρά εθελοντική προσπάθεια, η οποία δεν πρόκειται να στοιχίσει στο δήμο, αλλά ούτε πρόκειται και να χρηματοδοτηθεί από κάποιον ευρωπαϊκό φορέα. Μοναδικός στόχος είναι η ανάδειξη, η αξιοποίηση και η αλλαγή του προφίλ της πόλης.
Μία πόλη από… άλλο πλανήτη
Μίνι φεστιβάλ νέων καλλιτεχνών πάνω στη φωτογραφία, τα multimedia και τις ταινίες μικρού ή μεγάλου μήκους, την ψηφιακή αναπαλαίωση παλαιών κτιρίων της Θεσσαλονίκης, τις φωτογραφίες σε μεγάλες επιφάνειες και πλάγιες όψεις κτιρίων και μέσων μαζικής μεταφοράς με θέμα τη Θεσσαλονίκη και τη νεολαία, το σινεμά δρόμου, τις δράσεις νέων καλλιτεχνών ή ομάδων σε ανοιχτά σημεία της πόλης και το νεανικό ραδιόφωνο με συμμετοχή των νέων της πόλης, είναι ελάχιστες μόνο από τις προτάσεις που κατέθεσαν οι εθελοντές.
Στις δύο συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε γνωστό πολυχώρο πολιτισμού της πόλης και δύο εβδομάδες αργότερα στην αίθουσα συνεδριάσεων του νέου δημαρχιακού μεγάρου, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες εργασίας, καταθέτοντας το δικό τους όραμα για μία καλύτερη Θεσσαλονίκη και παρουσιάζοντάς το ενώπιον των υπολοίπων. Ο Γιώργος Γεωργιάδης των «Παιδιών εν δράσει» και μέλος της Επιτροπής Διεκδίκησης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ενώ η Θεσσαλονίκη είναι καινοτόμα σε πολλούς τομείς, οι φορείς αυτής της καινοτομίας έμεναν για χρόνια στο παρασκήνιο. Οπως και να έχει όμως, οι γενιές έχουν αλλάξει και επιτέλους υπάρχει ένα βήμα για όλες αυτές τις ομάδες. Ελπίζουμε ότι όλοι αυτοί οι νέοι άνθρωποι, ως φορείς προετοιμασίας συγκεκριμένης διεκδίκησης, θα αισθανθούν επιτέλους πρωταγωνιστές. Και να μην κερδίσουμε τελικά, μόνον αυτή η διαδικασία αυτοοργάνωσης των νέων θα έχει κάνει καλό στην πόλη. Επιτέλους, θα έχουμε θέσει τις προτεραιότητες της Θεσσαλονίκης με βάση τη νεολαία».
Ενα ολοκαίνουργιος θεσμός
Ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας είναι από τους πιο πρόσφατους που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ενωση. Μετράει μόλις δύο χρόνια ζωής και αρμόδιος οργανισμός γι' αυτόν είναι το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας της Κομισιόν. Στόχος είναι οι εκάστοτε πόλεις να αναδείξουν τα πλεονεκτήματά τους, προσελκύοντας νέους από την υπόλοιπη Ευρώπη, ενισχύοντας έτσι τον τουρισμό της εκάστοτε πόλης. «Ενθαρρύνοντας τις εφαρμογές νέων ιδεών και φέρνοντας όλο αυτόν το νεαρόκοσμο από την Ευρώπη, θα αυξηθεί πολύ o τουρισμός και θα ωφεληθεί πολιτιστικά, κοινωνικά, αλλά και οικονομικά, η πόλη. Γι' αυτό και αυτή η διεκδίκηση πρέπει να επικοινωνηθεί παντού. Θα στενοχωρηθώ, αν αντιληφθώ ότι έστω και ένας πολίτης δεν έχει ακούσει γι' αυτό. Κάθε δημότης πρέπει να εμπλακεί ή να ενημερωθεί», αναφέρει σχετικά η αντιδήμαρχος Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντών, Μαρία Πασχαλίδου. Για την ιστορία, η πρώτη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας ήταν, το 2009, το Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Το 2010, τον τίτλο είχε το Τορίνο της Ιταλίας, φέτος έχει επιλεγεί η Αμβέρσα του Βελγίου, το 2012 θα τη διαδεχτεί η Μπράγκα της Πορτογαλίας και το 2013 η Μάριμπορ της Σλοβενίας. Οσον αφορά δε τις ελληνικές συμμετοχές, για το 2012, οι βασικοί δήμοι - «μνηστήρες» για τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας ήταν του Βύρωνα, του Ηρακλείου, αλλά και της Λάρισας, χωρίς όμως να καταφέρουν να κερδίσουν τον πολυπόθητο τίτλο. Για τη φετινή χρονιά, πέρα από τη Θεσσαλονίκη, δεν έχει διατυπώσει ακόμη επίσημα το ενδιαφέρον του κάποιος άλλος δήμος της χώρας.
agelioforos.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!