Οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών συσφίχθηκαν με την υπογραφή, τον Αύγουστο του 2008, μιας ιστορικής συμφωνίας για τη διευθέτηση των λογαριασμών του ιταλικού αποικισμού (1911-1942). Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, είχε...
τότε ζητήσει συγγνώμη και η Ιταλία είχε υποσχεθεί να καταβάλλει 5 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση σε 25 χρόνια, με την μορφή επενδύσεων. Μετά τη συνθήκη αυτή, η Τρίπολη--η οποία είχε ήδη επενδύσει σε ιταλικές εταιρείες, και διέθετε έως και το 10% της Fiat, πριν πωλήσει το μερίδιό της-- ενίσχυσε την παρουσία της στο κεφάλαιο των μεγάλων ιταλικών ομίλων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Il Sole 24 Ore, η αξία των συμμετοχών του λιβυκού δημοσίου σε ιταλικούς επιχειρηματικούς ομίλους ανέρχεται σε 3,6 δισ. ευρώ. Σημάδι των στενών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, η ανησυχία που προκλήθηκε για τη βία στη Λιβύη, «έριξε» το χρηματιστήριο του Μιλάνου κατά 3,59% τη Δευτέρα. Σήμερα στις 10:00 GMT, ανεστάλησαν σε αυτό οι συναλλαγές λόγω «τεχνικού προβλήματος». Η μεγαλύτερη επένδυση της Λιβύης είναι η UniCredit. Το φθινόπωρο του 2008, εν μέσω οικονομικής κρίσης, η λιβυκή κεντρική τράπεζα σημείωσε αύξηση περισσότερο από 4%, από την μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, που ήταν τότε σε άσχημη θέση. Με τον ερχομό των λιβυκών κρατικών επενδύσεων Libyan Investment Authority (LIA) το περασμένο καλοκαίρι, η Λιβύη έχει καταστεί ο μεγαλύτερος μέτοχος της UniCredit, με συνολικό μερίδιο 7,582%, γενονός που είχε προκαλέσει σοβαρή κρίση και οδήγησε στην αποπομπή του γενικού της διευθυντή Αλεσάντρο Προφούμο από τους μετόχους.

Η LIA κατέχει επίσης, από τα τέλη Ιανουαρίου, το 2,01% του ομίλου αεροδιαστημικής και άμυνας Finmeccanica, που ελέγχεται από το ιταλικό κράτος.

Η Λιβύη κατέχει επίσης περίπου το 0,5% του πετρελαϊκού ομίλου ENI, δήλωσε πηγή που γνωρίζει το θέμα. Η συμμετοχή αυτή δεν έχει αναφερθεί στην αρχή του χρηματιστηρίου επειδή είναι μικρότερη από 2%. η Τρίπολη είχε αναφέρει στα τέλη του 2008 την πρόθεσή της να πάρει το 5 έως 10% της Eni, αλλά αυτό δεν έγινε τελικά. Μέσω της Λιβυκής Arab Foreign Investment Company, η Τρίπολη έχει επίσης το 7,5% της ποδοσφαιρικής ομάδας Γιουβέντους του Τορίνο. Η Λιβύη είχε επίσης εκφράσει το ενδιαφέρον της για τον ενεργειακό όμιλο Enel ή την Telecom Italia, αλλά αυτό παρέμεινε νεκρό γράμμα. Σε αντάλλαγμα, η Ιταλία λαμβάνει σχεδόν το ένα τρίτο του πετρελαίου που εξορύσσεται στη Λιβύη, όπου η Eni είναι ο μεγαλύτερος ξένος παραγωγός.

Ιταλικές εταιρείες έχουν επιλεγεί για επικερδή συμβόλαια (πανεπιστήμια κυρίως για την Impregilo, ασφάλεια, σιδηροδρομικές μεταφορές και οδικό δίκτυο για την Finmeccanica) και η UniCredit έλαβε από την πλευρά της το πράσινο φως για να ανοίξει μια θυγατρική στη Λιβύη.

Η πρώην αποικιακή δύναμη είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τρίπολης: το 2009, η Ιταλία ήταν η κύρια αγορά για τις λιβυκές εξαγωγές (20%) και ο πρώτος εξαγωγέας στη Λιβύη, με μερίδιο αγοράς 17,5%--180 ιταλικές εταιρείες είναι εγκατεστημένες στην περιοχή καθώς και περίπου 1.500 ιταλοί πολίτες.
 
 
 
http://fimotro.blogspot.com/2011/02/blog-post_1962.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top