Ενημερωτική εκδήλωση για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο στο 3ο ΕΠΑΛ Πτολεμαΐδας. Η 8η Φεβρουαρίου έχει επιλεγεί παγκοσμίως ως «Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου» και στο πλαίσιο του εορτασμού της, το 3ο Επαγγελματικό (Εσπερινό) Λύκειο Πτολεμαΐδας πραγματοποίησε ενημερωτική εκδήλωση.... στο αμφιθέατρο του σχολικού συγκροτήματος, με θέμα «Ασφάλεια στο διαδίκτυο», την οποία και παρακολούθησαν με ενδιαφέρον στελέχη της εκπαιδευτικής κοινότητας, μαθητέÏ! ‚ και γονείς.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ο καθηγητής πληροφορικής του 3ου ΕΠΑΛ κ. Γεώργιος Ζαχαριάδης, που αναφέρθηκε σε γενικά αλλά και ειδικότερα ζητήματα σε σχέση με τις δυνατότητες των ηλεκτρονικών υπολογιστών και της περιήγησης στο διαδίκτυο, μεταξύ των οποίων στο δυνητικά επιβλαβές περιεχόμενο για ανηλίκους (chat, παιχνίδια, τζόγος, ρατσισμός, παιδική πορνογραφία, παρενόχληση), στο ρόλο των κοινωνικών δικτύων (face book, twitter), στο Spam, lot, fhishing και την ανταλλαγή αρχείων, το Επιχειρείν και τις συναλλαγές on line, την προστασία προσωπικών δεδομένων, έÎ! �ωσε οδηγίες για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου, ενώ επιπλέον αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που καλούνται να επιτελέσουν τόσο οι γονείς των παιδιών, όσο και οι εκπαιδευτικοί, καθοδηγώντας σωστά τους μαθητές τους προκειμένου να ωφεληθούν από τη χρήση του διαδικτύου.
Ο κ. Ζαχαριάδης παρουσίασε τους βασικούς κανόνες πλοήγησης σ’ ότι αφορά πάντα το διαδίκτυο, επισημαίνοντας πως είναι πολύ σημαντικό το να γνωρίζει ο κάθε χρήστης του διαδικτύου ορισμένα στοιχεία και να αποφεύγει τους κινδύνους που του επιφυλάσσονται, τονίζοντας μάλιστα ότι πολλές φορές τα παιδιά δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένα και χειρίζονται αυτοβούλως το διαδίκτυο, με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένα σε διάφορους κινδύνους.
Υπογράμμισε πως η ασφάλεια στο διαδίκτυο, που είναι ένας ηλεκτρονικός κόσμος, είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο και διέπεται από κανόνες. «Όπως και στον πραγματικό κόσμο η ασφάλεια είναι σημαντικό αγαθό, το ίδιο συμβαίνει και στο διαδίκτυο, ισχύουν οι κοινοί κανόνες που θα πρέπει να ακολουθούμε όπως στον πραγματικό κόσμο, άρα σε κάθε περίπτωση ένας έφηβος θα πρέπει να ακολουθήσει τους κανόνες της κοινωνικοποίησης που χρησιμοποιεί μια κοινωνία, όπως η δική μας», δήλωσε για να επισημάνει στο σημείο αυτό πως δεν θα πρέπει να αποτελεί το δ! ιαδίκτυο μέσο παραβατικότητας, αλλά να είναι μέσο επικοινωνίας και χρήσιμο εργαλείο, ώστε το παιδί να αναπτύσσει περισσότερες δεξιότητες και ικανότητες.
Ως προς τους τρόπους με τους οποίους οι μεγαλύτεροι μπορούν να προστατεύσουν τα παιδιά, αναφέρθηκε σε ειδικά λογισμικά τα οποία επιτρέπουν την προστασία της σύνδεσης στο διαδίκτυο, ωστόσο επιβάλλεται οι γονείς να βρίσκονται σε επικοινωνία με τα παιδιά τους –οποιασδήποτε ηλικίας- και να τα συμβουλεύουν, σε περίπτωση δε που δεν γνωρίζουν ζητήματα που συνδέονται με την πληροφορική, να απευθύνονται σε ειδικούς.
Επέστησε την προσοχή όλων στην ανταλλαγή αρχείων και στους κινδύνους που ελλοχεύουν αν δεν γνωρίζει κανείς με σαφήνεια τους όρους ή δεν διαθέτει τις βασικές τουλάχιστον γνώσεις σε σχέση με το διαδίκτυο και προέτρεψε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές που θα διαπιστώσουν ότι υπάρχει οποιαδήποτε κακόβουλη χρήση του διαδικτύου από κάποιον να το καταγγέλλουν στις ειδικές γραμμές επικοινωνίας (Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος), ενώ ανέλυσε πάρα πολλές περιπτώσεις με παραδείγματα και απάντησε σε ερωτήματα που τέθηκαν από το ακροατήριο.
Για την πρωτοβουλία του 3ου ΕΠΑΛ να διοργανώσει τη σημαντική αυτή εκδήλωση, αναφέρθηκε ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Ηλίας Χατζησαββίδης, επισημαίνοντας πως το διαδίκτυο είναι πια αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, η χρήση του όμως εμπεριέχει κινδύνους, για τους οποίους θα πρέπει να ενημερωθούμε και να αποφύγουμε, αξιοποιώντας μόνον τα θετικά του στοιχεία, ενώ ευχαρίστησε όλους εκείνους που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και επιπλέον τους εκπαιδευτικούς που εργάστηκαν για την πραγματοποίησή της.
Τα συγχαρητήριά του εξέφρασε στους καθηγητές και μαθητές του 3ου ΕΠΑΛ Πτολεμαΐδας ο Προϊστάμενος του Γραφείου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κοζάνης κ. Βλάσης Μπονάτσος, για τις αξιόλογες δραστηριότητες που αναπτύσσουν, όσο δε για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, τόνισε πως πρόκειται για επίκαιρο θέμα, δεδομένου ότι στις μέρες μας αναλφάβητοι δεν θεωρούνται όσοι δεν γνωρίζουν ανάγνωση και γραφή «την ελληνική γλώσσα και μία ξένη γλώσσα, αλλά εκείνοι που δεν γνωρίζουν να χειρίζονται τους υπολογιστές και το διαδίκτυο».
Αναγνωρίζοντας τη σοβαρή δουλειά που γίνεται στα ΕΠΑΛ, ο Προϊστάμενος του Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Εορδαίας κ. Παναγιώτης Λεσγίδης, εξήρε το έργο των εκπαιδευτικών και των μαθητών του Επαγγελματικού Λυκείου, το οποίο όπως είπε είναι παρεξηγημένο και ο ίδιος που το παρακολουθεί από κοντά εδώ και χρόνια το σέβεται, επισημαίνοντας πως στην Ευρώπη το 80-90% των σχολείων είναι επαγγελματικής εκπαίδευσης, σε αντίθεση με τη χώρα μας, που σε ποσοστό 90% είναι γενικής εκπαίδευσης.
Ανάλογη ήταν και η δήλωση του κ. Αχιλλέα Λαζαρίδη, αιρετού του ΑΠΥΣΔΕ, που στο χαιρετισμό του ευχήθηκε να συνεχιστούν οι επιτυχίες του ΕΠΑΛ, στο οποίο «πραγματικά γίνεται πολύ σοβαρή δουλειά και αυτό έχει αποδειχτεί διαχρονικά»
http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/02/3_10.html
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!