Το «Tits Show» αποτελεί εβδοµαδιαία παραγωγή ρωσικού διαδικτυακού καναλιού. Η ιδέα στην οποία στηρίζεταιείναι απλή. Ενας µονίµως ερεθισµένος και ελαφρά πασύχαρκος νεαρός επισκέπτεται τα νυχτερινά κέντρα της Μόσχας αναζητώντας τα τέλεια γυναικεία στήθη...
...Με τέτοια πληθώρα προσφοράς, ο νεαρός δεν αντιµετωπίζει φυσικά κανένα ιδιαίτερο πρόβληµα να αγγίξει την τελειότητα. Ποιος είχε την ιδέα αυτού του σόου; Οχι ο µοσχοβίτης επιχειρηµατίας που θα φανταζόσασταν, αλλά το ίδιοτο Κρεµλίνο. Το «TitsShow» είναι ένα ακόµα απότα τουλάχιστόν 20 εβδοµαδιαία και καθηµερινά σόου που παράγει η οµάδα του Russia.ru προκειµένου να ικανοποιήσει τους ρώσουςχρήστες του Ιντερνετ. Σε κάποιες από αυτές τις εκποµπές γίνονται συζητήσεις για πολιτική αλλά οιπερισσότερες είναι ανάλαφρες. Ακόµα και σε εκποµπές για βιβλία παρουσιάζονται βιβλία µε θέµατα όπως το αλκοόλ ή ο ερωτισµός.

ΕΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ∆ΙΑΒΑΣΕΙ τον δυτικό Τύπο, υποστηρίζει στοβιβλίο του «Η ψευδαίσθηση του ∆ικτύου» ο Εβγκένι Μορόζοφ, λευκορώσος ειδικός στη σχέση πολιτικής και Ιντερνετ, καθηγητής επισκέπτης αυτή τη στιγµή στο Πανεπιστήµιο του Στάνφορντ, είναι εύκολο να αποκοµίσει την εντύπωση ότιτο Ιντερνετ στη Ρωσία είναι εξαιρετικά δηµοφιλές όχηµα για όσους θέλουν να επιτεθούν στην κυβέρνηση. Παρ’ ότιη συγκέντρωση χρηµάτων για άρρωστα παιδιά ή η καµπάνια εναντίον της διαφθοράς στην αστυνοµία είναι πολύ δηµοφιλή στο ρωσικό ∆ιαδίκτυο, κυρίαρχα παραµένουν η ψυχαγωγία και οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Τα πιο δηµοφιλή ερωτήµατα στις µηχανές αναζήτησης δεν είναι «τι είναι δηµοκρατία» ή «πώς να προστατεύσεις τα ανθρώπινα δικαιώµατα» αλλά το «τι είναι αγάπη» και «πώς να χάσω βάρος».

ΤΟ RUSSIA.RU δεν κρύβει τις διασυνδέσεις του µε το Κρεµλίνο – στελέχη των διαφόρων νεολαιίστικων οργανώσεων της κυβέρνησης διαθέτουν και τα δικά τους τοκ σόου. Η ρωσική κυβέρνηση ανησυχεί ότι δεν θα µπορεί να ελέγχει τον άναρχο κόσµο του ∆ιαδικτύου τόσο καλά όσο την τηλεόραση και έτσι προτιµά να αποµακρύνει τους νεαρούς ρώσους από την πολιτική προσφέροντάς τους αστεία βίντεο στο RuTube (τη ρωσική εκδοχή του YouTube) ή σόου για γυναικεία στήθη στο Russia.ru. Χωρίς λογοκρισία. Πολλές κυβερνήσεις, γράφει η εφηµερίδα«Sunday Times» το έχουν καταλάβει ήδη: το πιο αποτελεσµατικό σύστηµα ελέγχου του Ιντερνετδεν είναι εκείνο που έχειτο πιοαυστηρό σύστηµα λογοκρισίας,αλλά εκείνοπου δεν χρειάζεταικαθόλου λογοκρισία. Ακολουθώντας αυτότο παράδειγµα, δενείναι λίγατα απολυταρχικά καθεστώτα πουβρίσκουν το Ιντερνετ έναπολύ χρήσιµο εργαλείο για να κρατήσουντους πολίτες τους υπό έλεγχο και on line.

Οι αποτελεσµατικές στρατηγικές για τη συλλογή πληροφοριών αποτελούν πάντα προτεραιότητα ιδίως για τα καταπιεστικά καθεστώτα. Ο λευκορώσος συγγραφέας αναφέρει χαρακτηριστικά το παράδειγµα της χούντας στην Ελλάδα, η οποία παρακολουθούσε τι εφηµερίδες διάβαζαν οι πολίτες προκειµένουνα αντλήσει συµπεράσµατα για τα κοινωνικά τους φρονήµατα.

Τα σάιτ κοινωνικής δικτύωσης «καρφώνουν» τους αντιφρονούντες
Τους «έδειξε» το twitter

Εκείνοι που ανακήρυξαν το twitter το νέο µέσο της επανάστασης θα πρέπει να το ξανασκεφθούν. Στο Ιράν το twitter και το Ιντερνετχαιρετίστηκαν σαν τα µέσα που οργάνωσαν τους νέους στις αντικαθεστωτικές τους διαδηλώσεις. Οταν όµως ο θόρυβοςκαταλάγιασε, η ιρανική αστυνοµία έψαξε το ∆ιαδίκτυο για φωτογραφίες καιβίντεο όπου φαίνονταν τα πρόσωπα των διαδηλωτών. Τον ∆εκέµβριο του 2009 η ιστοσελίδα Raja News που υποστηρίζει τον πρόεδρο Αχµαντινετζάντ, δηµοσίευσε 85 φωτογραφίες όπου 160 πρόσωπα βρίσκονταν µέσα σε κόκκινο κύκλο. Σύµφωνα µε την ιρανική αστυνοµία, το κοινό πήρε τηλέφωνο και έδωσε την ταυτότητα περίπου 40 εξ αυτών, οι οποίοι και συνελήφθησαν.
Η αστυνοµία ή κάποιοι που εργάζονταν για λογαριασµό της, έψαξαν επίσης για προσωπικά δεδοµένα – κυρίως προφίλ στο facebook και ηλεκτρονικές διευθύνσεις – Ιρανών που ζουν στο εξωτερικό και τους έστειλαν απειλητικά µηνύµατα προειδοποιώντας τους να µην υποστηρίξουν το αντικαθεστωτικό κίνηµα, αλλιώς θα κινδυνεύσουν οι συγγενείς τους στο Ιράν. Και στο εσωτερικό της χώραςοι αρχές προειδοποιούσαν τους Ιρανούς να µη συµµετέχουν σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης που χρησιµοποιούσεη αντιπολίτευση. Το πιο εντυπωσιακό πάντως για την επανάσταση του twitter στο Ιράν ήταν ότι δύο εβδοµάδες αφότου άρχισαν οι διαδηλώσεις, ο αριθµός των φιλοκυβερνητικών µηνυµάτων στο twitter αυξήθηκε κατά 200 φορές σε σύγκριση µε την περίοδο πριν από τις εκλογές...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top