Με τη χρήση της νανοτεχνολογίας και την ανάπτυξη ειδικών υλικών, οι επιστήμονες κατάφεραν να διαμορφώσουν στα «μέτρα» τους τη ροή του φωτός και να τα κάνουν όλα... αόραταΤον φανταστικό «αόρατο κόσμο» του... Χάρι Πότερ φέρνουν στη σύγχρονη πραγματικότητα, μέσω της νανοτεχνολογίας, οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Ερευνας Κρήτης σε συνεργασία με άλλους Ευρωπαίους συναδέλφους τους.

Οι επιστήμονες σε μία πρωτοποριακή έρευνά τους κατάφεραν να τα κάνουν όλα... αόρατα, διαμορφώνοντας στα «μέτρα» τους τη ροή του φωτός και να «ανοίξουν δρόμους» σε πιθανές εφαρμογές σε φακούς και οπτικά κυκλώματα, αλλά και σε... «εξωτικές» τρισδιάστατες συσκευές, όπως «μανδύες αορατότητας».
Οι Ελληνες ερευνητές, Λευτέρης Οικονόμου, Κώστας Σούκουλης και Μαρία Καφεσάκη


Με τη χρήση της νανοτεχνολογίας και την ανάπτυξη ειδικών υλικών, που ονομάζονται «μετα-υλικά», τα οποία αλληλεπιδρούν με το ορατό φως, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ, που έχει τον συντονισμό του κοινοτικού προγράμματος «PHOME» (φωτονικά μετα-υλικά), Λευτέρης Οικονόμου και Κώστας Σούκουλης, δημιουργούν νέα δεδομένα στον χώρο της τεχνολογίας, ελέγχοντας ορισμένες από τις ιδιότητες του ορατού φωτός. Οι επιστήμονες, όπως αναφέρει στο «ΕΘΝΟΣ» ο κ. Οικονόμου, σχεδίασαν και δημιούργησαν «φωτονικά μετα-υλικά», τα οποία επηρεάζουν τη συμπεριφορά των ακτίνων φωτός.

«Η επιτυχία βασίζεται στην αλληλοστήριξη - συνεργασία μας με τους συναδέλφους μας στο εξωτερικό με τους οποίους συνεχίζουμε τις δράσεις του προγράμματος», δήλωσαν οι Ελληνες ερευνητές, Λευτέρης Οικονόμου, Κώστας Σούκουλης και Μαρία Καφεσάκη.

Οι ίδιοι, παράλληλα, εξηγούν ότι το επίτευγμα στηρίζεται στην αρχή του οπτικού μετασχηματισμού, την οποία προώθησε η ερευνητική ομάδα, ο δε «μανδύας αορατότητας» συνίσταται «από πολύ μικρές ράβδους διαμέτρου μόλις ολίγων εκατοντάδων νανομέτρων, οι οποίες εντάσσονται σε δομή που μοιάζει με σωρό από ξύλα.

Εφαρμογές
Οι ράβδοι τακτοποιούνται προσεκτικά, ώστε να μπορούν να κάμψουν εν μέρει τα φωτεινά κύματα. Αλλάζοντας την ταχύτητα και την κατεύθυνση πορείας του φωτός οι επιστήμονες μπορούν να κατευθύνουν τα φωτεινά κύματα γύρω από έναν όγκο μεγέθους μικρομέτρου, έτσι ώστε ο όγκος να καθίσταται αόρατος στις τρεις διαστάσεις και σε μήκη κύματος φωτός παραπλήσια προς εκείνα του φωτός που είναι ορατό από τον άνθρωπο».

Οι μελλοντικές, όπως αναφέρθηκε, εφαρμογές αυτής της έρευνας μπορεί να συμβάλουν στην ανάπτυξη εντελώς νέων οπτικών δομοστοιχείων, όπως τέλειων φακών, συσκευών αποθήκευσης φωτός και σημαντικών δομοστοιχείων για λέιζερ και φωτοηλεκτρονική, όπως διαμορφωτών και μονωτήρων.

Το πρόγραμμα «PHOME», στο οποίο εργάζονται Ελληνες ερευνητές από το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας, ερευνητές από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καρλσρούης της Γερμανίας, το Imperial College του Λονδίνου με εταίρο και το πανεπιστήμιο Bilkent της Τουρκίας, ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2008 και θα ολοκληρωθεί το 2011 και ο προϋπολογισμός του ερευνητικού προγράμματος ανέρχεται σε 1,88 εκατ. ευρώ.

Τα εύσημα της ερευνητικής ανακάλυψης δίνει στους συμμετέχοντες επιστήμονες σε ανακοίνωσή της η αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή που χρηματοδοτεί την έρευνα.

Οι εργασίες συνεχίζονται για το πλήρες αποτέλεσμα, ενώ διευκρινίζεται ότι «προς το παρόν οι επιστήμονες έχουν επιτύχει να κάνουν αόρατα αντικείμενα μεγέθους μικρότερου από ένα χιλιοστό μέτρο, αποδεικνύοντας την καταρχήν ορθότητα του επηρεασμού των οπτικών ιδιοτήτων των υλικών με τρόπους που μέχρι σήμερα θεωρούνταν αδύνατοι».
http://www.ethnos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top