Τα ιστορικά µαγειρεία της οδού  Σχολείου 4 στην  Πλάκα, τα οποία  στην Κατοχή  έσωσαν πολλούς  Αθηναίους µε  τα συσσίτια και  υπήρξαν το σηµαντικότερο κτίριο της πόλης,  βρίσκονται σήµερα στο έλεος του  χρόνου
Βρίσκονται µεταξύ φθοράςκαι αφθαρσίας. Είναι επτάκοσµήµατα αρχιτεκτονικής φορτωµένα µε βαριά ιστορία, που αντί να αποτελούν καµάρια για τις πόλεις τους µοιάζουν µε ανοιχτές πληγές καθώς έχουν αφεθεί στο έλεος του χρόνου, της ασυνεννοησίας και της έλλειψης στρατηγικής για τηναξιοποίηση της πλούσιας αρχιτεκτονικής µας κληρονοµιάς.

Αποτέλεσµα; Ο χρόνος να αναλώνεται σε προτάσεις και να µην υλοποιείται καµία, και χάνεται η ευκαιρία αξιοποίησής τους. Ευτυχώς σε πολλές περιπτώσειςυπάρχουν και τα χρήµατα και οι ιδέες, ίσως κάποιες κοµβικές κινήσεις για να αναδιατάξουν τον χάρτη και τα αναδείξουν σε ζωτικές λύσεις που θα αναβαθµίσουν την καθηµερινότητα των κατοίκων.

Οδός Σχολείου, Πλάκα. Στο βιβλίο «Χειµώνας του‘41», οσυγγραφέας∆ηµήτρης Ψαθάςπεριγράφει γλαφυρά σκηνές απ’ τονλιµό της Αθήνας και τα χρόνια που εκατοντάδες άνθρωποι πέθαιναν από την πείνα και την ανέχεια. Τα ιστορικά µαγειρείατης οδού Σχολείου 4 στην Πλάκα έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στη διάσωση πολλών κατοίκων _ αν και σήµερα η εγκατάλειψηδεν προδίδειτο ιστορικό παρελθόν τους. Εδώ έβραζαν τα καζάνια που τα µοίραζαν στις γειτονιές της Αθήνας και µάλιστα η ∆όρα Στράτου είχε οργανώσει πολλά από τα συσσίτια. Ο Αλκης Ράφτης, πρόεδρος του Θεάτρου Ελληνικών Χορών «∆όρα Στράτου», που στεγάζεται και λειτουργεί σχεδόν δίπλα στο µονώροφο εγκαταλειµµένο κτίριο των µαγειρείων κάνει τις δικές του παρατηρήσεις _ αφού έπειτα από δικήτου παρέµβαση το θέµα επανήλθε στην επιφάνεια: «Κατά τη διάρκειατης Κατοχής, αυτότο κτίριο υπήρξετο σηµαντικότεροτης πόλης. Το ξέρω και από τις διηγήσεις των γονιών µου αφούείµαστε πολύ παλιά πλακιώτικη οικογένεια.Σήµερα το κτίριοκαι όλο το οικόπεδο (όπου έχουν βρεθεί και αρχαία) ανήκει στον Οργανισµό Σχολικών Κτιρίων. Πριν από καµιά δεκαριά χρόνια υπήρχε το σχέδιο να γίνει σχολείο ενώ σήµερα το µισό έχειµετατραπεί σε γήπεδο του µπάσκετ.Γνώµη µου είναι πως πρέπει να γίνει Μουσείο Κατοχής αφού από εκείνη τηνιστορική περίοδο δεν αποτυπώνεται τίποτε σήµερα. Λάβετευπόψη πως η Πλάκαείναι και τουριστική περιοχή και άραθα έχει τηδική του αξία ένα Μουσείο της Κατοχής για να το βλέπει ο κόσµος», σηµειώνει στα«ΝΕΑ».

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=4612233

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top