Να της επιτρέψει η Αστυνομία την πλήρη θεώρηση των φακέλων που αφορούν τις υποθέσεις για τις οποίες λαμβάνει παράπονα, ζήτησε η Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, η οποία κατά το 2009 διερεύνησε 112 υποθέσεις.
Μιλώντας ύστερα από την επίδοση της Ετήσιας της Εκθεσης για το 2009 στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Αρχής Ανδρέας Σπυριδάκης ανέφερε ότι παρόλο που η Αρχή επιθυμεί να διατηρεί αγαστές σχέσεις με την Αστυνομία δεν βρίσκει πάντοτε την ανάλογη ανταπόκριση.

Οπως εξήγησε, με βάση τη νομοθεσία η Αρχή έχει το δικαίωμα όταν αρχίσει την προκαταρτική διερεύνηση να επιθεωρεί τους φακέλους των υποθέσεων που αφορούν τα παράπονα. Ωστόσο, ανέφερε, ο Αρχηγός Αστυνομίας το 2009 με εγκύκλιό του δεν επιτρέπει στην Αρχή να έχει πλήρη θεώρηση του φακέλου, αλλά ο Αστυνομικός ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον σχετικό Φάκελο, να εγκρίνει ποια στοιχεία από τον Φάκελο θα δώσει στην Αρχή Διερεύνησης.  «Είναι μια σοβαρή διαφορά, η οποία υπάρχει με την ηγεσία της Αστυνομίας», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η Αρχή επιδιώκει και απαιτεί να έχει πλήρη γνώση του Φακέλου, σημειώνοντας ότι εκεί που υπάρχουν σοβαροί λόγοι αν κάτι θεωρείται εμπιστευτικό, μπορεί να γίνει μια ειδικότερη διευθέτηση με την Αστυνομία. «Αλλά το βασικότερο είναι ότι για να μπορεί να είναι αντικειμενική η Αρχή στη διερεύνηση των υποθέσεων, πρέπει να έχει όλο τον φάκελο όπως ακριβώς βρίσκεται στην Αστυνομία και όχι να επιλέγονται έγγραφα από την Αστυνομία τα οποία να επιδίδονται στην Αρχή, οπότε η Αρχή δεν μπορεί να κάνει πλήρη, ουσιαστική και αντικειμενική διερεύνηση», είπε ο κ. Σπυριδάκης.

Αναφέρθηκε επίσης στο πρόβλημα που είχε η Αρχή να προχωρήσει σε αυτεπάγγελτη διερεύνηση, που ενώ περιλαμβάνεται στο νόμο του 2006, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η Αστυνομία το είχαν αμφισβητήσει. Οπως είπε, ύστερα από πολλές προσπάθειες να πειστούν τόσο ο Υπουργός Δικαιοσύνης όσο και η ηγεσία της Αστυνομίας ότι περιλαμβάνεται στις αρμοδιότητες της Αρχής η αυτεπάγγελτη διερεύνηση, τον Δεκέμβριο του 2010 η Βουλή ψήφισε συμπληρωματική νομοθεσία με την οποία κατοχυρώνεται η Αρχη για αυτεπάγγελτη διερεύνηση των παραπόνων που περιέρχονται στη γνώση της.

Ο κ. Σπυριδάκης ανέφερε ότι η Αρχή με την διερεύνηση των παραπόνων που της υποβάλλονται αποτελεί προστασία του πολίτη κατά των αυθαιρεσιών και παρανομιών της Αστυνομίας, αλλά ταυτόχρονα και ασπίδα της Αστυνομίας και προστασία της από κακόβουλους και ψευδείς ισχυρισμούς.

«Όμως, εξακολουθεί να υπάρχει στην Αστυνομία η λανθασμένη εντύπωση ότι η Ανεξάρτητη Αρχή αποτελεί τροχοπέδη στις δραστηριότητές της και καταβάλλεται προσπάθεια αμφισβήτησης και υποβάθμισης της Αρχής», ανέφερε, προσθέτοντας ότι από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι η Αρχή με εξαιρετική φειδώ και προσοχή εισηγείται πειθαρχικές και ποινικές διώξεις εναντίον μελών της Αστυνομίας. Πρόσθεσε ότι πολλές φορές η Αρχή επαίνεσε το έργο της Αστυνομίας, επεδίωξε συνεχή συνεργασία και επικοινωνία με την ηγεσία της.

Ο κ. Σπυριδάκης είπε, επίσης, ότι η δημιουργία και λειτουργία Ανεξάρτητης Αρχής επικροτήθηκε από πολλούς διεθνείς οργανισμούς, από την Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά των Βασανιστηρίων και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι οποίοι σε σχετικές αποφάσεις τους αναφέρουν ότι η Αρχή διερευνά τις υποθέσεις που επιλαμβάνεται με αντικειμενικότητα και ανεξαρτησία.  Ο Πρόεδρος της Αρχής, εξέφρασε την ελπίδα πως με τη στήριξη της πολιτείας και των αρμοδίων φορέων και με την εφαρμογή των εισηγήσεων που υποβάλει η Αρχή, θα υπερπηδηθούν οι δυσκολίες και θα ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα, ώστε να μην δυσχεραίνεται το έργο και η λειτουργία της.

Ανέφερε ακόμα ότι από τα παράπονα που υποβάλλονται, το κοινό δείχνει ότι εμπιστεύεται την Αρχή, η ύπαρξη της οποία είναι απαραίτητη με όσα θλιβερά έχουν συμβεί στην Αστυνομία και προβληματίζουν και την ίδια την ηγεσία της.  Το 2009 η Αρχή διερεύνησε 112 υποθέσεις, δύο περισσότερες από το 2008. Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Αρχής το 2010 τα παράπονα αυξήθηκαν σε 137.

Από τα παράπονα που υποβλήθηκαν το 2009, τα 14 αφορούν πράξεις διαφθοράς, δωροδοκίας, αθέμιτου πλουτισμού ή διαπλοκής, 39 παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και 59 πράξεις που συνιστούν ευνοιοκρατική μεταχείριση ή συμπεριφορά που πλήττει το κύρος της Αστυνομίας. Από τα 112 παράπονα τα 29 στρέφονταν εναντίον μελών της Αστυνομικής Διεύθυνσης της επαρχίας Λεμεσού, 28 εναντίον μελών της Αστυνομικής Διεύθυνσης της επαρχίας Λευκωσίας, 15 μελών της Αστυνομικής Διεύθυνσης της επαρχίας Πάφου, 13 εναντίον μελών του Αρχηγείου Αστυνομίας, λιγότερα εναντίον της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου – Μόρφου και εναντίον της ΜΜΑΔ, 1 εναντίον μέλους της Λιμενικής Αστυνομίας και 4 παράπονα δεν αφορούσαν μέλη της Αστυνομίας και δεν διερευνήθηκαν.  Σύμφωνα με την Εκθεση από τα 112 παράπονα που υποβλήθηκαν το 2009, τα 95 υποβλήθηκαν από Ε/κ, οκτώ από υπηκόους κρατών-μελών της ΕΕ, οκτώ από υπηκόους τρίτων χωρών και ένα από Τ/κ.  Η Εκθεση για το 2009 είχε συνταχθεί από τον εκλιπόντα Πρόεδρο της Αρχής Γιαννάκη Αγαπίου, η συμβολή του οποίου υπήρξε καθοριστική και ουσιαστική στην ανέλιξη, λειτουργία και αποτελεσματικότητα της Αρχής Διερεύνησης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top