Ένα περίεργο για πολλούς έθιμο αναβιώνει κάθε χρόνο στον νομό Καστοριάς και πιο συγκεκριμένα στην μικρή πόλη του Άργους Ορεστικού το τριήμερο της πρωτοχρονιάς από την παραμονή μέχρι και την δεύτερη μέρα του νέου έτους....Την ώρα που στην υπόλοιπη Ελλάδα...
φοράνε τα καλά τους στο συγκεκριμένο μέρος είναι όλοι μασκέ!Εμείς φέτος είμασταν εκεί και σας μεταφέρουμε με υλικό το τι έγινε...Στο Αργείτικο Καρναβάλι, το τριήμερο γλέντι ξεκινά από το απόγευμα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς με τα «μπουλούκια» που χορεύουν στις γειτονιές υπό τους ήχους λαϊκών οργάνων.












Το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς γίνεται η παρέλαση του καρναβαλιού με κυρίαρχο στοιχείο την πολιτική και κοινωνική σάτιρα. Στην παρέλαση απολαμβάνει κανείς αναπαραστάσεις φαινομένων από την παράδοση και τη σύγχρονη ζωή. Πολλά θέματα αντλούνται από την πολιτική επικαιρότητα, με αποτέλεσμα η παρέλαση να παίρνει μορφή πολιτικής επιθεώρησης.




Στις 2 Ιανουαρίου την «παράσταση» κλέβουν οι «Πατερίτσες». Σύμφωνα με το έθιμο, η μέρα αυτή ανήκει στις γυναίκες, οι οποίες μεταμφιέζονται, βγαίνουν στους δρόμους και παίρνουν την… «εκδίκησή» τους από τους άντρες.

Η ονομασία δόθηκε την εποχή που οι καταπιεσμένες -τότε- γυναίκες μεταμφιέζονταν με καλυμμένο το πρόσωπο έτσι ώστε να ξεφαντώνουν χωρίς ενδοιασμούς, κρατώντας μια μαγκούρα: την «πατερίτσα».


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top