Συναντήθηκαν έπειτα από 26 χρόνια για να λύσουν "διαφορές" του παρελθόντος, οι οποίες στοίχισαν στον πρώτο τα...μαλλιά του και έδωσαν στον δεύτερο το έπαθλο της νίκης ενός περίεργου στοιχήματος, που είχε ως κοινό παρανομαστή την αγάπη τους για το άθλημα του σκι και τα χιονοδρομικά κέντρα των Δυτικών Βαλκανίων.
Ο Σλοβένος Τον Βόγκριντες, εκπρόσωπος της ομάδας της (πρώην) Γιουγκοσλαβίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984 στο Σαράγεβο, αναγκάστηκε να... ξυρίσει το κεφάλι του, διότι έχασε το στοίχημα από τον συμπατριώτη του Γιούρε Φράνκο, νικητή του αργυρού μεταλλίου στο γιγάντιο σλάλομ (το μοναδικό μετάλλιο που κατέκτησε η ομάδα της Γιουγκοσλαβίας) και μάλιστα, το ξύρισμα μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση του Σαράγεβο.
Οι κ.κ. Βόγκρινετς και Φράνκο συναντήθηκαν στο χιονοδρομικό κέντρο του όρους Γιαχόρινα στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, φιλοξενούμενοι του άλλοτε δημοφιλούς σκιέρ της πρώην Γιουγκοσλαβίας Μπόγιαν Κριζάι, ο οποίος, πλέον, είναι επιχειρηματίας και πιστεύει ότι το όρος Γιαχόρινα μπορεί να επανακτήσει την ολυμπιακή του "δόξα". Ωστόσο, προσθέτει, ένας τέτοιος στόχος απαιτεί την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων και οι δύο συνομιλητές του συμφωνούν.
Χειμερινός τουρισμός στα Δυτικά Βαλκάνια
Ο χειμερινός τουρισμός αναπτύσσεται στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς τα περισσότερα από τα χιονοδρομικά κέντρα διαθέτουν διεθνείς πιστοποιήσεις και πίστες που μπορούν να φιλοξενήσουν παγκόσμια πρωταθλήματα. Σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρονται στην ιστοσελίδα "South East Europe", η οποία δημιουργήθηκε για λογαριασμό της Διεύθυνσης Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο "χάρτης" του χειμερινού τουρισμού στα Δυτικά Βαλκάνια διαμορφώνεται ως εξής:
Βοσνία - Ερζεγοβίνη
Το άθλημα του σκι αποτελεί "παράδοση" στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη από την εποχή της Αυστροουγγαρίας, ωστόσο, οι διαθέσιμες τοποθεσίες δεν αξιοποιήθηκαν πλήρως. Οι Ολυμπιακοί (χειμερινοί) Αγώνες του 1984, θεωρήθηκαν ως στιγμή "δόξας" για το Σαράγεβο και κοινή εκτίμηση όλων των εμπλεκομένων - με τον τουρισμό - φορέων ήταν ότι, θα συνέβαλαν στην ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού. Όμως, τα φιλόδοξα σχέδια των τουριστικών παραγόντων "γκρέμισε" ο πόλεμος της περιόδου 1992-1995.
Στα όρη Γιαχόρινα και Μπιελάσνιτσα (30 χιλιόμετρα από το Σαράγεβο), βρίσκονται τα δύο κύρια χιονοδρομικά κέντρα της χώρας. Με ύψος 1.908 μέτρων, στο όρος Γιαχόρινα, οι επενδύσεις που υλοποιήθηκαν στο χιονοδρομικό κέντρο, βελτίωσαν την εξυπηρέτηση των επισκεπτών και αύξησαν κατά 50% την επισκεψιμότητα. Μάλιστα, με τους διαθέσιμους αναβατήρες εξυπηρετούνται περίπου 7.000 σκιέρ ανά ώρα.
Το όρος Μπιελάσνιτσα, δίπλα στο όρος 'Ιγκμαν, φιλοξένησε μέρος των Ολυμπιακών Αγώνων του 1984 και με την υψηλότερη κορυφή του στα 2.067 μέτρα αποτελεί ένα "ελκυστικό" προορισμό για τους σκιέρ.
Μαυροβούνιο
Με δύο όρη, το Ντούρμιτορ και το Μπιελάσιτσα, που διαθέτουν υποδομές για αθλητικές δραστηριότητες χειμερινού τουρισμού, στο Μαυροβούνιο, οι τουριστικοί φορείς συνεχίζουν την υλοποίηση επενδύσεων, προκειμένου τα χιονοδρομικά κέντρα να καταστούν επισκέψιμα καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το Ντούρμιτορ είναι καλυμμένο με χιόνι 120 ημέρες το χρόνο.
Κροατία
Τα περισσότερα χιονοδρομικά κέντρα την Κροατία βρίσκονται στην περιοχή Γκόρτσκι Κόταρ και το βασικό κέντρο του χειμερινού τουρισμού τοποθετείται στο όρος Μπλελολάσιτσα με ύψος 1.534 μέτρων.
ΠΓΔΜ
Τα πιο φημισμένα χιονοδρομικά κέντρα στην ΠΓΔΜ είναι αυτά της Πόποβα Σάπσκα και το Μαύροβο. Η υψηλότερη κορυφή στο Πόποβα Σάπσκα βρίσκεται στα 2.500 μέτρα. Το χιονοδρομικό κέντρο είναι γνωστό για την καλή ποιότητα του χιονιού και μπορεί να εξυπηρετήσει, με τις υποδομές που διαθέτει, περίπου 8.000 σκιέρ ανά ώρα.
Το χιονοδρομικό κέντρο στο Μαύροβο συνδυάζει τον πλούτο του φυσικού τοπίου (βουνό και θάλασσα) και μπορεί να εξυπηρετήσει περίπου 10.000 σκιέρ ανά ώρα.
Κόσοβο
Το χιονοδρομικό κέντρο στη Μπρεζόβιτσα αναδεικνύεται σε έναν πολλά υποσχόμενο προορισμό, σύμφωνα με τουριστικούς παράγοντες που ασχολούνται με τον χειμερινό τουρισμό.
Τις δεκαετίες του ΄80 και του ΄90 το χιονοδρομικό κέντρο φιλοξένησε διεθνή αθλητικά τουρνουά και παραμένει ένα από τα λίγα χιονοδρομικά κέντρα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που αναμένει την επενδυτική "πνοή" για να αναπτυχθεί.
Σερβία
Το χιονοδρομικό κέντρο στο όρος Κοπαόνικ, με την υψηλότερη κορυφή του στα 2.017 μέτρα, είναι ένα από τα μεγαλύτερα στη Σερβία με περισσότερα από 50 χιλιόμετρα οργανωμένων πιστών και τουλάχιστον 23 αναβατήρες για την εξυπηρέτηση περισσότερων από 30.000 σκιέρ ανά ώρα.
http://www.roadtrip24.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!