http://www.newscode.gr/images/sized/articles/JOSE_LUIS-458x315.jpgΗ Ισπανία ολοκλήρωσε την Πέμπτη την νέα έκδοση ομολόγων της, την τελευταία για το 2011 αλλά κατέβαλε υψηλότερο τίμημα, μια ημέρα μετά... την απειλή της Moody´s για υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησής της. Το κόστος δανεισμού εκτοξεύτηκε στο 5,44% από 4,615% πριν έναν μόλις μήνα. Το γεγονός εξηγείται από την ανησυχία για ύπαρξη μαύρης τρύπας στο τραπεζικό σύστημα της χώρας της τάξης των 240 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό αυτό προκύπτει εάν προστεθεί η έκθεση των 60 δισ. ευρώ που έχει η Ισπανία στην Πορτογαλία μέσω των κρατικών ομολόγων της πρώτης που κατέχουν οι τράπεζες της δεύτερης με τα 181 δισ. ευρώ των προβληματικών στεγαστικών δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών που ανακοίνωσε ότι υπάρχουν η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας.
H τραπεζική αρχή της Ισπανίας, δε, επέβαλε πρόσφατα και νέους αυστηρότερους λογιστικούς κανόνες για την εγγραφή υποαξιών, με αποτέλεσμα να διατυπώνονται δόκιμες ανησυχίες για την ύπαρξη προβληματικών δάνειων, που δεν έχουν ακόμα αποκαλυφθεί. Εάν στα παραπάνω δύο ποσά προστεθούν και τα 70 δισ. ευρώ που έχουν ήδη απορροφήσει οι τράπεζες της χώρας σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, είτε με την μορφή κρατικών ενισχύσεων είτε με την μορφή διαγραφής υποαξιών, είτε, τέλος, με δαπάνες από τα ίδια κεφάλαια τότε το μέγεθος των επισφαλών και ζημιογόνων στοιχειών ανέρχεται στα 310 δισ. ευρώ.

Το ισπανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την Πέμπτη απορρόφηση από τις αγορές 10ετών και 15ετών ομολόγων αξίας 2,401 δισ. ευρώ, ενώ είχε θέσει ως μέγιστο στόχο την πώληση χρεογράφων έως 3 δισ. ευρώ.

Η Κεντρική Τράπεζας ανακοίνωσε πώληση 10ετών ομολόγων αξίας 1,78 δισ. ευρώ με επιτόκιο 5,4460%, έναντι του 4,6150% της προηγούμενης έκδοσης στις 18 Νοεμβρίου και την πώληση 15ετών ομολόγων αξίας 618,70 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 5,9530%, σε σχέση με 4,5410% της προηγούμενης έκδοσης στις 21 Οκτωβρίου.

Η ζήτηση για 10ετή ομόλογα ήταν 1,67 φορές υψηλότερη από την προσφορά, σε σχέση με 1,84 φορές στην προηγούμενη έκδοση, ενώ η ζήτηση για τα 15ετή ομόλογα διαμορφώθηκε σε 2,52 φορές σε σχέση με 1,44 φορές της έκδοσης του Οκτωβρίου.

Ο υπουργός Οικονομικών, Elena Salgado, είχε υπογραμμίσει ότι η Μαδρίτη θα προχωρήσει στο επόμενο διάστημα σε μικρότερη από την αρχικά προγραμματιζόμενη έκδοση ομολόγων.Συνολικά η χώρα χρειάζεται να αντλήσει 300 δις ευρώ το 2011. Ο συνολικός δανεισμός της χώρας είναι της τάξης των 1,3 τρισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Moody´s προειδοποίησε την Τετάρτη την Ισπανία για υποβάθμιση της αξιολόγησής της από «ΑΑ1», γιατί μπορεί να χρειαστεί επιπλέον 30 δισ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση των περιφερειών της και 90 δισ. ευρώ για τον τραπεζικό τομέα. Από την δυνατότητα της Ισπανίας να αντέξει τις πιέσεις των αγορών θα κριθεί το κατά πόσον τα προβλήματα της περιφέρειας θα ξεφύγουν από τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην καρδιά του ισπανικού προβλήματος βρίσκεται βέβαια η αγορά ακινήτων η οποία έχει καταρρεύσει με περισσότερες από 2.600 κατασκευαστικές και εταιρείες εκμετάλλευσης ακινήτων να έχουν χρεοκοπήσει την τελευταία 2ετία. Η ανεργία έχει αγγίξει το 20% ενώ οι αξίες των ακινήτων εκτιμάται ότι μπορεί να υποχωρήσουν κατά 20% ακόμα την επόμενη 5ετία επιτείνοντας τα προβλήματα για τις τράπεζες. Το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης αναμένεται να σημειωθεί το 2100 . Από το υψηλό του Απριλίου του 2007 έως σήμερα οι τιμές των ακινήτων στην Ισπανία έχουν υποχωρήσει κατά 22,5% σύμφωνα με το Bloomberg.

«Το επόμενο ερώτημα για την ευρωζώνη είναι η Ισπανία» τονίζει ο Antonio Garcia Pascual επικεφαλής οικονομολόγος για την νότια Ευρώπη της Barclays Capital. “ H Ισπανία είναι πολύ μεγάλη για να μπορέσει να στηριχθεί από το μηχανισμό στήριξης» επισημαίνει μιλώντας στο Bloomberg .

Οικονομολόγοι της Goldman Sachs διατυπώνουν αμφιβολίες για το κατά πόσον η Ισπανία θα μπορέσει να αποφύγει την τύχη της Ιρλανδίας. Σε σημείωμα τους προς του πελάτες τους εκτιμούν πως η ισπανική υπόθεση αποτελεί το μεγάλο ρίσκο στις προβλέψεις τους και παραδέχονται ότι ελλοχεύουν αγνώστου μεγέθους κίνδυνοι στις ισπανικές τράπεζες.
newscode.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top