«Ασήκωτες» θα είναι οι επιβαρύνσεις το 2013 για τους ιδιοκτήτες ακινήτων
με τη διατήρηση του χαρατσιού (ΕΕΤΗΔΕ) ακόμα και αν η μείωση φτάσει το 15%, κάτι δύσκολο, από ό,τι θα ήταν αν εφαρμοζόταν κατευθείαν ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων.
-->
με τη διατήρηση του χαρατσιού (ΕΕΤΗΔΕ) ακόμα και αν η μείωση φτάσει το 15%, κάτι δύσκολο, από ό,τι θα ήταν αν εφαρμοζόταν κατευθείαν ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων.
Αν και το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να πείσει με τους πολίτες με «αερολογίες» και φληναφήματα, ότι οι πολίτες θα πληρώσουν λιγότερο φόρο, ωστόσο, ο φόρος θα ήταν ακόμα μικρότερος το τρέχον έτος ή και μηδενικός σε αρκετές περιπτώσεις με την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, ο οποίος θα αντικαθιστούσε το ΕΕΤΗΔΕ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.
Βέβαια, αυτό που ενδιαφέρει πρωτίστως την κυβέρνηση είναι να διορθώσει την απόλυτη αποτυχία του, δηλαδή να κλείσει την δημοσιονομική τρύπα του 2013. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκαν η διατήρηση του ΕΕΤΗΔΕ και η μετάθεση της εφαρμογής του Ενιαίου Φόρου το 2014.
Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης ανέφερε χθες στη Βουλή ότι «οι πολίτες ενδιαφέρονται να πληρώσουν λιγότερο φόρο και η κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενη τα προβλήματα, έχει -και διά στόματος πρωθυπουργού- ανακοινώσει ότι αυτό που θα επιβάλλεται για το έτος 2013 θα είναι μειωμένο», σημειώνοντας ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν εντός των επομένων ημερών.
Επίσης ανακοίνωσε, ότι η κυβέρνηση «κινείται στην κατεύθυνση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, υπάρχει ένα θέμα για τη μετάβαση και γι' αυτό η ΔΕΗ και το 2013 μπορεί να αξιοποιηθεί για την είσπραξη αυτού του φόρου». Τέλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί και εργάζεται για τη μείωση του φόρου και την ανακούφιση των πολιτών, διότι η πολιτική της κυβέρνησης πρέπει να είναι πολιτική κατανόησης και λογικής.
Για να γίνουμε όμως λίγο πιο σαφείς στα φληναφήματα του Υπουργείου Οικονομικών δείτε τα παρακάτω παραδείγματα:
- Σήμερα ένας έγγαμος φορολογούμενος που διαθέτει διαμέρισμα 20ετίας, 70 τ.μ. αντικειμενικής αξίας 77.000 ευρώ πληρώνει μέσω της ΔΕΗ το ειδικό τέλος που ανέρχεται στο ποσό των 367,5 ευρώ. Στην περίπτωση που οι συντελεστές του ΕΕΤΗΔΕ μειωθούν ακόμα και κατά 15% ο φόρος θα διαμορφωθεί στα 312,37 ευρώ. Εάν όμως εφαρμοζόταν ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων ο ανωτέρω έγγαμος θα πλήρωνε φόρο μόλις 27 ευρώ.
- Ιδιοκτήτης (άγαμος) που διαθέτει διαμέρισμα 26ετίας, 50 τ.μ. αντικειμενικής αξίας 40.000 ευρώ πληρώνει μέσω της ΔΕΗ το ειδικό τέλος που ανέρχεται στο ποσό των 200 ευρώ. Στην περίπτωση που οι συντελεστές του ΕΕΤΗΔΕ μειωθούν ακόμα και κατά 15%, ο φόρος θα διαμορφωθεί στα 170 ευρώ. Εάν όμως εφαρμοζόταν ο ενιαίος φόρος ακινήτων ο ανωτέρω έγγαμος δεν θα πλήρωνε φόρο.
Σημειώνεται, ότι ο υπολογισμός για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων γίνεται σύμφωνα με το βασικό σενάριο της διακομματικής επιτροπής που προέβλεπε αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ και συντελεστή κλίμακας 0,1% για το τμήμα της περιουσίας από 50.000 – 100.000 ευρώ, 0,2% για το τμήμα της περιουσίας από 100.001 έως 200.000 ευρώ και 0,3% για το τμήμα της περιουσίας από 200.001 έως 400.000 ευρώ.
Όπως έχουν λοιπόν τα πράγματα, ακόμα και ένας σκληρός ενιαίος φόρος ακινήτων όπως αυτός που προβλέπεται να είναι για αρκετούς πολίτες που μέχρι σήμερα δεν είχαν επιβαρυνθεί τόσο πολύ, θα ήταν σαφώς καλύτερος και δικαιότερος, εάν εφαρμοζόταν σε σχέση με την περίφημη έκπτωση του 10 – 15% που θα εφαρμοστεί στο χαράτσι για φέτος.
Με λίγα λόγια την έλλειψη ρευστού στην κοινωνία και άρα την εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών, την οδηγεί η κυβέρνηση σε ακόμα μεγαλύτερη εξάντληση, φιλοδοξώντας να εισπράξει τι και από ποιόν και να κλείσει ποια τρύπα; Αυτή που σαφώς θα γίνει μεγαλύτερη;
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!